تبلیغات
وبلاگ علمی وآموزشی معلّم

وبلاگ علمی وآموزشی معلّم
*سلام بر تمامی پژوهش گران علم ودانش* 
قالب وبلاگ
نظر سنجی
نظر شما در مورد این وبلاگ چیست؟




چت باکس


شیر به موجب آنكه غذایی است تقریبا كامل و كلیه عناصر لازم را به صورت متعادل دارا می باشد ، میتواند به عنوان غذا ، نه تنها برای كودكان بلكه برای بزرگسالان نیز استفاده شود .

دستورالعمل نگهداری ، مصرف شیر در مدارس

تهیه كننده :

زارعی

آموزگار پایه سوم دبستان امام علی (ع)

مقدّمه : 

ارزش غذایی شیر :

طبق بررسیهای انجام شده توسط  FAO , WHO پیشنهاد شده است كه 50 درصد از كل مصرف پروتئین روزانه یك فرد پروتئین حیوانی باشد . مهمترین منابع تامین پروتئین حیوانی عبارتند از : گوشت ، ماهی ، تخم مرغ و بویژه شیر و فراورده های آن .

بشر از هزاران سال پیش متوجه شد كه شیر به موجب آنكه غذایی است تقریبا كامل و كلیه عناصر لازم را به صورت متعادل دارا می باشد و نظر به ارزش تغذیه ای بالای آن می تواند از این فراورده با ارزش به عنوان غذا ، نه تنها برای كودكان ، بلكه برای بزرگسالان نیز استفاده نماید .

شیر استریل :

عملیات فرا رما فرایند پیوسته ای است كه برای بالا بردن زمان نگهداری فرآورده های غذایی مایع و استفاده از حرارت بالا 150 - 135 سلسیوس در مدت زمان كوتاه 5 - 2 ثانیه و سپس سرد كردن سریع آن انجام می گیرد ، كه این روش باعث قابلیت نگهداری طولانی شیر می شود . این فرایند باید حداقل تاثیر را روی طعم و بوی محصول ایجاد نماید .

شیر پاستوریزه :

در تهیه شیر پاستوریزه كلیه میكروبهای بیماریزا و غیر اسپودار آن نابود و تعداد میكروبهای غیر بیماریزا در آن به حداقل رسیدهو حداقل تغییرات در تركیب آن حاصل می شود ، عمر شیر پاستوریزه محدود و كوتاه بوده و باید در شرایط مناسب نگهداری شود .

 

شرایط نگهداری شیر در مدارس :

جهت تحویل و نگهداری شیر در مدارس ضروری است به موارد اعلام شده توجه شود .

1 - در نظر گرفتن محلی مناسب جهت قرار دادن شیرهای تحویلی بطوریكه :

كف ، دیوار ، سقف انبار قابل نظافت و شستشو بوده و پنجره ها و شیشه ها سالم و مجهز به توری و دارای سیستم تهویه مناسب باشد .

2 - كلیه بسته های شیر باید بر روی پالت و با ارتفاع مناسب ( حداقل 15 سانت از كف انبار ) چیده شوند .

3 - رطوبت انبار 70 و دمای آن بین 10 تا 30 درجه سانتیگراد باشد .

4 - پالتها حدود 50 سانتیمتر از دیوار جهت امكان عبور و نظافت قرار داده شوند .

5 - بسته های شیر حداكثر تا 4 ردیف بر روی هم قرار داده شوند .

6 - شیر پاستوریزه تا زمان مصرف باید در یخچال 4 درجه سلسیوس و شیر استریلیزه در انبار با شرایط فوق الذكر نگهداری شود .

7 - ضروری است محل نگهداری شیر استریلیزه از تابش نور خورشید در امان باشد .

8 - از قرار دادن شیر استریلیزه در محیط گرم خودداری شود .

9 - ممانعت و جلوگیری از آسیب فیزیكی بر روی بسته ها .

10 - از روشهای مناسب جهت كنترل آفات و نظافت انبارها استفاده شود .

11 - از قرار دادن هر گونه وسائلغیر ضروری در داخل انبار خودداری نمایند .

12 - استقرار شیرها بر اساس قانون تقدم و تاخر قرار داده شود . ( بسته های شیر كه زودتر وارد انبار شده زودتر خارج و مصرف گردد )

 

 

 

كنترل شیر تحویلی :

شیر پس از تحویل و قرار دادن در یخچال و یا انبار باید قبل از توزیع در بین دانش آموزان توسط مربی بهداشت مورد بررسی قرار گرفته و پس از تایید دستور مصرف آن صادر گردد .

كنترل تاریخ تولید و انقضاء :

·                     نی های مصرفی باید دارای پوشش ثانویه باشند در غیر اینصورت بهتر است از تحویل نی های فاقد پوشش خودداری شود .

·                     بسته های دارای نشتی یا معیوب از بسته های سالم جدا گردند .

·                     بهتر است قبل از توزیع شیر ابتدا چند بسته به طور راندم انتخاب و جهت حصول اطمینان از عدم تغییر كیفی مانند دلمه شدن ، بریده بودن شیر ، بادكردگی ، تغییر بو و رنگ مورد بررسی و تست ارگانولپتیك ( قسمت چشایی ) قرار گیرد .

آموزش دانش آموزان :

ضروری است موارد زیر توسط مربی بهداشت به دانش آموزان آموزش داده شود .

·                     دانش آموزان برای خوردن شیر از نی های دارای پوشش استفاده نماید در غیر اینصورت از لیوان كاملا تمیز و بهداشتی یكبار مصرف استفاده شود .

·                     از باز كردن شیر با وسائل آلوده خودداری كنند .

·                     آموزش دانش آموزان در رابطه با مصرف شیر بطوری كه در صورت مشاهده بو ، رنگ نا مناسب و بریدگی و دلمه شدن و بادكردگی غیرطبیعی بلافاصله مراتب را به مربی بهداشت اعلام نمایند .

·                     به دانش آموزان مزایای استفاده از شیر و همچنین تاكید بر مصرف شیر بلافاصله پس از تحویل آموزش داده شود .

·                     به دانش آموزان آموزش داده شود كه قبل از مصرف شیر دستهای خود را با آب و صابون بشویند .

·                     لازم است تاكید شود بسته های خالی شیر پس از مصرف در سطل زباله جمع آوری شوند .

 منابع:

دكتر مینا قره گوز لو - كار شناس تغذیه وبهداشت


[ 1389/06/27 ] [ 10:26 ] [ مصطفی زارعی ]
.: Weblog Themes By Iran Skin :.

درباره وبلاگ

مطالب این وبلاگ شامل اطلاعات علمی و آموزشی است و از خوانندگان محترم ودوستان و کاربران محترم تقاضا داریم تا هرگونه پیشنهاد و یا انتقادی در مورد وبلاگ و یا مطالب آن دارند ، بیان نموده تا باعث رفع ایرادها و پیشبرد بهتر این وبلاگ در راستای یک وبلاگ مفید برای دوستدارانش شوند.

با تشکر :مدیریت وبلاگ زارعی
09124660064
09394660064
آمار سایت
بازدیدهای امروز : نفر
بازدیدهای دیروز : نفر
كل بازدیدها : نفر
بازدید این ماه : نفر
بازدید ماه قبل : نفر
تعداد نویسندگان : عدد
كل مطالب : عدد
آخرین بروز رسانی :

مرجع کد آهنگ

زیباترین قالبهای بلاگفا